Home
News & Podcast
Årets Real Summit 2024
Published on Sep 02, 2024

Årets Real Summit 2024

Ett stort tack till Fråga Lou och 300 branschkollegor för två inspirerande dagar. Årets Real Summit berörde en hel del ämnen; såsom kritiska politiska val, djupdykning i räntor och svensk penningpolitik. Nedan följer en sammanfattning med fokus på vårt kärnområde: kontorsfastigheter, dess utmaningar och framtida möjligheter.

Värdering av kontorsfastigheter: Dagens värderingar är till stor del baserade på en mer balanserad marknad, med högre uthyrningsgrad och stabilare kassaflöden. Är fastighetsägarna redo att omvärdera sina bestånd? Detta är kan vara nödvändigt om konvertering till exempelvis bostäder ska vara ekonomiskt genomförbart.

Hantering av vakanser: Allt fler fastighetsägare har utmaningar med vakanser, även i attraktiva lägen med god standard. Som vi rapporterat om tidigare har antalet sökningar efter kontorslokaler (i stort sett i hela landet) minskat sedan 2023, samtidigt som utbudet har ökat. De mest attraktiva lokalalternativen fungerar fortsatt relativt väl, men även här förekommer vakanser. Vad kan fastighetsägare göra för att locka fler hyresgäster till sina vakanser, och hur kan hyresgästerna få tillbaka medarbetarna till kontoret?

Internationellt fenomen: ”Döda” finansdistrikt i storstäder världen över är en verklighet, särskilt på fredagar och måndagar. Vad ska vi göra med alla stora kontorsfastigheter? Kan situationen stabiliseras, såsom för köpcentrum (efter en del marknadsanpassningar) när näthandeln ökade och skulle ”ta över” på 2010-talet, eller är utmaningarna för kontorsfastigheter mer komplexa?

Realistiska lösningar:

  • 1. Ta ett helhetsgrepp för fastigheten, platsen eller området – att ”smådutta” genom att försöka piffa upp enstaka lokaler eller sektioner räcker inte lika långt som förr.
  • 2. Sätt en (ny) tydlig strategisk plan, med tydlig förankring i bolagets långsiktiga mål. Implementeringen behöver följa en röd tråd genom hela organisationen; från samarbetet med (presumtiva) hyresgäster till IRR och refinansieringsstrategier.
  • 3. Samverkan – ett uttjatat uttryck som är extra viktigt i dagens marknad, inte minst med branschkollegor, nya digitala tjänster och inte minst med hyresgästerna.

Tack igen och på återseende!